• Teema

7 põhimõtet julguse ja enesekindluse kasvatamiseks

august 7, 2024
Peep Vain Muutus

Kuidas sul enesekindlusega lood on? Kas tunned vahel, et oled mõnes olukorras nagu kala vees ja teises justkui ringi vahetatud – ei oska olla ega astuda?

Kui jah, siis võibolla mõtled: “Mis just juhtus? Kuhu mu enesekindlus kadus?”

Täna jagan olulisi õppetunde, mis on aidanud mul tegelikku enesekindlust kasvatada.

Algatuseks küsi endalt:

Mis situatsioonis oleks sul eelkõige vaja end kindlamaks muuta? Millise hirmu, mure või ärevusega soovid kõige enam toime tulla?

Mu lootus on innustada ja juhendada sind liikuma järjest suurema tegeliku sisemise enesekindluse suunas läbi järjest tõhusama ja sügavama töö iseendaga.

Enesekindel on lihtne olla siis, kui keskkond on tuttav ja turvaline.

Kas oled märganud, et enesekindlusega ei ole eriti probleeme, kui territoorium on tuttav ja tegevused „käpas“ ja kui sotsiaalne keskkond on tuttav ja turvaline?

Enesekindel on lihtne olla ka siis, kui:

  • kõik sujub.
  • erilisi konflikte pole.
  • keegi ei ründa sind.
  • teeme õiget asja.
  • teeme asju õigesti.
  • tähtajad ja stress on mõistuse piires.
  • vanad asjad ei tee enam haiget.
  • uusi jamasid ei tule juurde.

Kui soovime uuele tasemele liikuda, siis kipub enesekindlus kõikuma.

Kas oled märganud aga, et kui soovid mõnda uut oskust omandada, oled silmitsi uute nõudmistega või satud sekeldustesse, siis kipub enesekindlus kõikuma?

Ehk lühidalt – ebakindlus tuleb välja siis, kui soovime uuele tasemele liikuda.

Ja mida suurem on ebakindlus, seda rohkem hoiame end tagasi – ei hakka üldse ette astuma ja isegi proovima.

Sisemine ebakindlus jätab meid ilma kogemustest, tulemustest ja hüvedest, mida nii vajame kui väärime.

Ilmselt oled kogenud, et isegi kui suudad osaliselt oma sisemise ebakindlusega toime tulla, siis oled ikkagi vähem võimekas ja see nõrgestab sind.

Tulemuseks on alla oma tegelike võimete sooritus, mis põhjustab pettumust ja masendust, häbi ja viha ning pärsib valmidust tulevikus uuesti proovida.

Mida siis teha, et enesekindlust tõsta?

Üks osa lahendusest ongi oma erinevate hirmude ületamine ja mugavustsooni laiendamine, millele selles artiklis keskendumegi.Teine osa lahendusest on pika-ajaline ja selleks on töö iseendaga, selle kohta saad lugeda siit.

Ülbus ja kõrkus ei ole enesekindlus. See on suuresti ebakindluse võimendatud kattevari ning inimesed näevad selle üldiselt läbi.

Jagan sinuga 7 põhimõtet, mis on aidanud mul julgust suurendada, hirme ületada ja oma mugavustsooni avardada.

7 põhimõtet, kuidas olla järjest julgem ja julgem

Luba end julgustada, võtmaks oma enesekindluse eest kogu vastutus enda peale ning olemaks valmis selle osas mitte kellelegi toetuma peale iseenda.

Luba end ka julgustada kõige seda mitte päris üksi tegema. Ümbritse end sarnaselt mõtlevate kaaslaste ja sõpradega, lase neil ennast aidata, toetada ja julgustada.

Õpi järjest paremini vajalikul hetkel abi küsima. Ole ise teiste aitaja, et teiste abi järjest rohkem reaalselt väärida.

1. Loo endale visioon 

    Kõik suured asjad saavad tavaliselt alguse visioonist. Selleks on kujutluspilt, kirjeldus või stsenaarium sellest, kuidas ja milline võiks, saaks või peaks mingi asi tulevikus olema.

    Visiooni loomiseks on vaja julgust tulevikku ette kujutada – paremat ennast ja paremat elu, ning samuti oskust selle kujutluspildiga tööd teha.

    Aktiivselt visiooni luues püüad sa teadlikult ja tahtlikult ette kujutada seda, milliseks inimeseks oled saamas ning milline su elu võiks tulevikus olla.

    Seda võib teha endamisi oma mõtetes, seda pole paha ka püüda kirja panna.

    Ilma visioonita on keeruline täpset suunda ning täpseid eesmärke valida.

    .

    Ilma visioonita on meie liikumine liigselt mõjutatud asjade praegusest seisust. Nii hakkame tuginema pigem tõenäosusele.

    Selle asemel võiksime hoopis laiemalt vaadelda kõikvõimalikke võimalusi, lubades endal näha ja tajuda selliseid asju, mille peale me seni veel tulnud polegi.Inspireeriv visioon on suurepärane enesekindluse, motivatsiooni ja õnne allikas. Kasuta seda hästi!

    2. Paranda oma saavutus- ja teovõimet

    Eesseisev teeb meid teinekord ebakindlaks. Öeldakse, et parim viis tuleviku ette ennustamiseks on selle ise loomine ja kujundamine.

    Ainult paeluvast visioonist ei piisa. Pead seadma seda kujutluspilti tõeliseks muutvaid eesmärke. ja siis nende eesmärkide saavutamise nimel võimsalt tegutsema.

    Läbi selle sa kasvad. 

    Sinust saab inimene, kes toob kastanid tulest välja ja kellele saab toetuda. Lisaks teistele hakkad ka sina ise seda nägema ning uskuma.

    Sõlmi kokkuleppeid, anna lubadusi ning täida neid – eriti aga endale antuid.

    .

    See kasvatab su eneseusku ning parandab enesehinnangut ning –kindlust.

    Ära anna raskustele alla, mine lõpuni välja. Sa saad lõpus kätte oma tasu, sest paljud räägivad, vähesed teevad. Ole see, kes teeb. Iga selline kogemust tõstab su enesekindlust.

    3. Suurenda oma mugavustsooni ja julgust

    Vajalike, aga hirmutavate asjade tegemine teeb su mugavustsooni ja julguse suuremaks.

    Ja ehk tead isegi – julgus on enesekindluse süda. Huvitav, et sõna julgus (courage) päritolu uurides jõuame ladinakeelse sõnani cor, mis tähendab südant.

    Enesekindluse suurendamine ongi julguse kasvatamine, oma hirmudele otsa vaatamine ning nende ületamine.

    .

    Iga uus ja kõrgem tase ükskõik milles, iga väärt väljakutse asub väljaspool meie mugavustsooni.

    Tegutsedes hirmutunde kiuste suurendame olukordade arvu, kus end kindlalt tunneme ja hakkama saame. Nii muutubki meie mugavustsoon avaramaks.

    Samuti muutub suuremaks meie isiklik maailm, kuhu meil  õigusega asja on.

    Enamik arengust asub väljaspool mugavustsooni. Hoia meeles, milline võit või tasu sulle hirmu edukalt ületades kättesaadavaks muutub. 

    Otsusta, et teed asju, mis sind hirmutavad. Valmistu hästi. Otsusta, et annad endast maksimumi. Mõtle läbi, kuidas võimalik ebaedu ja pettumusega toime tulla. Ja tegutse! Ning kohe uut ja avaramat mugavustsooni ning naudi senisest suuremat kindlustunnet.

    Jätka lugemist allpool…

    Osale rännakul

    Kaotus ja valu, lootus ja usk

    Osta pilet

    4. Arenda oma teadmisi ja oskusi, valmistu maksimaalselt hästi

    Maksimaalse enesekindluse saavutamiseks valmistu maksimaalselt hästi.

    Iga uue asja õppimine tõstab enesekindlust. Iga kord, kui parandad mõnda olulist oskust, juhtub sama.

    Kui sa veel ei ole, siis hakka eluaegseks õppijaks. Ole kergesti vormitav.

    Mõtle, kas sulle sobiks luua endast ambitsioonikas visioon kui oma riigi oma valdkonna ühest tipptegijast.

    .

    Kui jah, siis tea, et see annab õppimisele ja arengule palju hoogu juurde.

    Selleni pürgimine ise ja loomulikult selleni jõudmine suurendavad väga palju su enesekindlust. Sellel on veel teisigi hüvesid, nende hulgas ka majanduslikud.

    Valmistu põhjalikult, et tulla hästi toime esinemise, olulise vestluse või kaaluka konflikti tulemusliku lahendamisega.  Mõtle läbi tegevusplaan, näe ette ka võimalikke kõrvalekaldeid. Kui võimalik, siis harjuta. Kasvõi peegli ees.

    Kõik see suurendab enesekindlust, mis omakorda on vajalik selleks, et enda parimaid võimeid ning loovust vajalikul hetkel valla päästa.

    5. Hoia oma keha väga heas korras

    Väga hea tervis, hea kehaline vorm ja piisav puhkus on vist liiga iseenesestmõistetavad, et neid üldse mainida?

    On pea võimatu olla enesekindel, kui samas olla väga haige.

    Tasub teada, kuidas täpselt enda enesekindlust läbi keha kiiresti tõsta ja võimendada.

    Mõnda aitab tähtsa soorituse eel enda füüsiliselt „üles pumpamine“, üles kütmine ja üles erutamine, teist hoopis endasse minek, hingamine ja enda maha rahustamine.

    Kaks vähem ilmselget, aga võimast asja on oma rühi korrigeerimine ja sügav hingamine. Vahel aitab ka kõhu korralikult täis söömine (ja vahel ka mitte). 

    Et tunda ennast kindlamalt, tuleb käituda ja oma kehas olla justnagu kindlustunne oleks juba suur.

    Seisa sirgelt, õlad all, rind ees, kõht sees. Kui vaja rahunemist, hinga mõned korrad sügavalt. Liiguta, painuta ja venita oma keha, kui vajad energiat.

    6. Jälgi oma mõtteid ja sisekõne

    Sisekõne ja enesesisendused on suurepärased abilised, eriti kui neid targalt kasutada.

    Mõtle ja ütle endale seda, mis sind aitab ja toetab.

    Lihtne on keerulises ja ebakindlas olukorras mõelda musti ja nõrgestavaid mõtteid, neid endamisi korrutades. Mis oleks, kui asendaks need teadlikult parematega?

    .

    Toetava sisekõne abil kinnitad endale oma tugevusi ning parimaid võimeid. Samuti aitab seejuures oma visiooni ja eesmärkide meenutamine – mille nimel sa kõike seda teed, miks see tähtis ja vajalik on. Sisendused on väga hea vahend enesekindluse toestamiseks ja tõstmiseks.

    Tegu EI OLE endale valetamisega. Endale valetamine hoopis vähendaks enesekindlust.

    Tegu on endale selle meenutamisega, kes ning milline ja päriselt oled ja mille poole püüdled.

    Sisekõne on ise enda julgustamine olukorras, kus kedagi teist sind julgustamas pole. See on endale just selle ütlemine, mida sul tol hetkel kõige enam kuulda vaja on.

    Kui ütled (võimalusel häälega) endale vajalikke julgustavaid sisendusi ja teed seda emotsionaalselt ning jõuga, siis võib see imet teha. (NB! Lihtsalt mõtlemine, ilma ütlemiseta pole ka paha, kui on siiski palju lahjem variant.)

    Kõige lihtsamad ja samas tugevad sisendused on näiteks: „Ma täitsa meeldin endale!“ ja „Ma suudan küll!“. Proovi. Proovi kohe mitu-mitu korda.

    7. Toetu teistele, lase neil end aidata ja julgustada.

    Nagu algul öeldud, on enesekindlus eelkõige igaühe enda asi. Aga me ei ela ja toimeta maailma üksi.

    Teatud toetus on pea igal ühel olemas. Sestap ongi hea mõte teha ise ennast nii tugevaks ja kindlaks kui võimalik ja seejuures võtta vastu kogu abi ja toetus, mida maailmal ja teistel pakkuda on.

    Ümbritse end inimestega, kes mõtlevad sarnaselt, kellel on sarnased põhimõtted, väärtushinnangud ja püüdlused.

    Koos on turvalisem ja lõbusam, koos on ka palju suuremate asjade teostamine võimalik.

    .

    USA legendaarne koolitaja Zig Ziglar armastas öelda: “Sa võid elus kõike saada, mida tahad, kui aitad piisavalt paljudel teistel saada seda, mida nemad tahavad.

    See on vägagi tõsi. Hakka (kui sa juba seda pole) andjaks, teiste aitajaks ja julgustajaks.

    See on eriti väärtuslik kindlustunde ja enesekindluse turvamiseks just elu kõige raskematel hetkedel.

    Ole julge ja palu abi, tuge ja julgustust. Inimesed ei näe su sisse ning ei pruugi teada, et sa seda vajad.  Mida täielikumat enesekindlust tahad, seda põhjalikumalt tasub kõiki nimetatud meetodeid omandada ja kasutada.

    Plenty Enough
    playing track
    0:00
    0:00

    Breathing Space

    High on Sunset

    Endurance

    Golden Treasure

    Inner Peace